Αφίσα της ταινίας One Second

Σκηνοθεσία: Yimou Zhang
Comedy, Drama, History | K-15 | CHN
Παίζουν: Yi Zhang, Haocun Liu, Wei Fan
Διάρκεια: 104 λεπτά
Χώρος Προβολής: Vista Marina, Σαλαμίνος 8, Μαρίνα Καλαμάτας — 25/08/2022, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Τοποθετημένο στην Κίνα της δεκαετίας 1966-1976, την περίοδο της«Επανάστασης», η Χαμένη Σκηνή χρονογραφεί μια περίοδο που ο σκηνοθέτης γνωρίζει από πρώτο χέρι καθώς είχε σταλεί στην εξοχή για πολιτική αναμόρφωση. Ο σημαντικός κινέζος δημιουργός ξεπερνά τη λογοκρισία που εμπόδισε αρχικά την κυκλοφορία της ταινίας και παραδίδει το πιο προσωπικό του φιλμ εδώ και δεκαετίες, που στα βήματα του Σινεμά ο Παράδεισος, μιλά για τη δύναμη και τη μαγεία του σινεμά.

Η ιστορία του έργου περιέχει μια θαυμάσια ιδέα, τουλάχιστον για την σινεφιλική γειτονιά μας, αυτήν που θέλει ένα φιλμάκι επικαίρων της Πολιτιστικής Επανάστασης να αναζητάται εναγωνίως από έναν πατέρα, αφού πιστεύει ότι εντός του, για ένα μοναχά δευτερόλεπτο, υπάρχει μια εικόνα της νεκρής κόρης του. 

Το επίσημο πόστερ της ταινίας με ιδιόχειρο μήνυμα του Ζαν Γιμού αξίζει όμως όσο καμμία αντικειμενικά γραμμένη είδηση όπως γράφει και ο ίδιος: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ πώς βλέπαμε ταινίες μικροί. Την ανείπωτη χαρά. Είναι σαν όνειρο. Οι ταινίες σε ακολουθούν καθώς μεγαλώνεις. Τα όνειρα σε ακολουθούν σε όλη σου τη ζωή. Ίσως δεν είναι μόνο η ταινία καθαυτή, αλλά το αίσθημα της ελπίδας καθώς κοιτάς προς τα αστέρια. Το «One Second» είναι αφιερωμένο σε όλους εκείνους που αγαπούν τις ταινίες».