Η αφίσα της ταινίας Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ

Σκηνοθεσία: Mike Nichols
Παίζουν: Elizabeth Taylor, Richard Burton, George Segal
Διάρκεια: 131 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 02/04/2015, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Ο Τζορτζ, ένας μεσήλικος καθηγητής, και η Μάρθα, η νευρωτική γυναίκα του, ζουν εγκλωβισμένοι σε μια σχέση αμοιβαίας εξάρτησης που διέπεται από λογομαχίες λουσμένες στη βιτριόλη σε συνδιασμό με μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Ένα βράδυ προσκαλούν σε γεύμα στο σπίτι τους ένα ζευγάρι νέων, παρασύροντάς το βαθμιαία στον δικό τους αγώνα επιβολής εξουσίας.

Στην πρώτη του ταινία ο πρόσφατα εκλειπών Μάικ Νίκολς μεταφέρει αριστουργηματικά στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο θεατρικό έργο του Έντουαρντ Άλμπι, μετατρέποντας ένα στατικό κείμενο σε μια άνευ προηγουμένου ροή εικόνων και κινήσεων. Η αριστουργηματική ανατομία των σχέσεων, η φανταστική φωτογραφία και οι ερμηνείες που συγκλονίζουν μέσα από τους ατέλειωτους καταιγιστικούς διαλόγους συνθέτουν έναν συνδυασμό μελοδράματος και νουάρ. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα ντελίριο υστερίας, πάθους, μίσους και έντασης που παρασύρει και εξουθενώνει συναισθηματικά τον θεατή.

Ταινία άκρως ριζοσπαστική για τον σκληρό της λόγο και τα σεξουαλικά υπονοούμενα που μέχρι τότε δεν ακούγονταν σε ταινίες, έλαβε 13 υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας τελικά 5, μεταξύ των οποίων Α’ και Β’ γυναικείου ρόλου.