Η αφίσα της ταινίας Η Πόλη του Θεού

Σκηνοθεσία: Fernando Meirelles, Kátia Lund
Παίζουν: Alexandre Rodrigues, Matheus Nachtergaele
Διάρκεια: 130 λεπτά
Χώρος Προβολής: Κεντρική Σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας — 02/02/2015, 21:30
(Η ταινία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 09/01/2014 στα πλαίσια των προβολών της ενότητας «Η Πόλη στο Σινεμά»)
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Αυτή η υπέροχη ταινία γεμάτη ένταση, ηλεκτρισμό και συναίσθημα διαδραματίζεται στο Ρίο ντε Τζανέϊρο της δεκαετίας του ’60. Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, αφηγείται την ιστορία δύο αγοριών που μεγαλώνουν σε μια φαβέλα του Ρίο ντε Τζανέϊρο, που ονομάζεται η Πόλη του Θεού. Tο ένα από τα δύο αγόρια, ο Μπουσκαπέ, γιος ενός βιοπαλαιστή ψαρά, βρίσκει διέξοδο στη φωτογραφία προκειμένου να αντιμετωπίσει τη βία, τη διαφθορά και τον πόλεμο των συμμοριών στους δρόμους της γειτονιάς του. Οι σκηνές συχνά σοκάρουν, καθώς ποτέ ξανά εγκληματίες σε ταινία δεν έμοιαζαν τόσο νέοι. 

Η σκηνοθεσία του Φερνάντο Μεϊρέγιες είναι υποδειγματική, αφου δεν αρκείται σε μια απλή μεταφορά της νουβέλας του Πάολο Λινς, αλλά σε μια πιστή και απολύτως δεσμευτική μεταφορά στην οθόνη της ζωής σε «γκέτο». Ο Μεϊρέγιες για αυτή του την ταινία χαρακτηρίστηκε ως ο Βραζιλιάνος Σκορτσέζε, η δε ταινία απέσπασε συνολικά 57  διεθνή βραβεία και προτάθηκε για 4 Οσκαρ.

Η Ακαδημία σε μια από τις χειρότερες επιλογές της, έδωσε το Οσκαρ καλύτερης ταινίας στο μετριότατο «Chicago» του Ρομπ Μάρσαλ, παραβλέποντας την Πόλη του Θεού, τον Πιανίστα του Πολάνσκι και τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.