Η αφίσα της ταινίας Μάρνι

Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock
Παίζουν: Sean Connery, ‘Tippi’ Hendren
Διάρκεια: 130 λεπτά
Χώρος Προβολής: Aμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 09/10/2016
Είσοδος ελεύθερη

Η Μάρνι είναι μια κλεπτομανής νεαρή γυναίκα που λιποθυμά κάθε φορά που βλέπει κόκκινο χρώμα. Ενας πλούσιος επιχειρηματίας γοητευμένος μαζί της την προσλαμβάνει στην επιχείρησή του, γνωρίζοντας για τη νεύρωσή της. Τη συλλαμβάνει επ ́αυτοφόρω και την πιέζει να τον παντρευτεί. Η γυναίκα του αποδεικνύεται ψυχρή. Και τότε αυτός θα κάνει τα πάντα για να ανακαλύψει το σκοτεινό παρελθόν και το τραύμα που τη βασανίζει.

Κανονικά, η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του «Marnie» δεν θα έπρεπε να έχει θέση σε μια παρουσίαση που προσπαθεί μισό αιώνα μετά την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες να προστεθεί σε όσες αμέτρητες προσπάθησαν μέσα στις δεκαετίες να δικαιώσουν μια από τις πιο παρεξηγημένες, αλλά και πιο προσωπικές ταινίες του Αλφρεντ Χίτσκοκ.

Ο Χίτσκοκ κάνει με το «Marnie» την πιο ευθεία ψυχαναλυτική ταινία της καριέρας του και θα κατασκευάσει μια ολόκληρη ταινία μέσα από απίθανες γωνίες λήψης, σκιές και technicolor φαντασμαγορίες σαν να επρόκειτο για μια διαρκή αποκόλληση του ρεαλισμού από την πραγματικότητα – σαν ένα κακό όνειρο που απαιτεί ερμηνεία και αν όχι τότε θα παραμείνει ένας ζωντανός εφιάλτης.

Στην πιο φιλόδοξη, περίεργη, σαγηνευτική, με ίσως τα περισσότερα ελαττώματα αλλά και τα πιο πολλά ρίσκα ταινία της χρυσής του περιόδου, το «Marnie» ήταν απλά μια ακόμη συναρπαστικά διεστραμμένη ματιά πάνω σε έναν κόσμο που χρησιμοποιούσε ανέκαθεν το έγκλημα ως θεραπεία και μια κάθαρση που ακόμη κι αν δεν οδηγεί στο μέλλον, τουλάχιστον κλείνει οριστικά μια πόρτα – σαν αυτή του φινάλε – στο παρελθόν.