Η αφίσα της ταινίας Ρώσσικη Κιβωτός

Σκηνοθεσία: Aleksandr Sokurov
Παίζουν: Sergey Dreyden, Mariya Kuznetsova, Leonid Mozgovoy
Διάρκεια: 99 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 17/03/2016, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Ένας φανταστικός αφηγητής, παρέα με ένα Ευρωπαίο εξευρευνητή, περπατούν μέσα σε ένα μουσείο. Κάθε δωμάτιο αντιπροσωπεύει και μία διαφορετική χρονική περίοδο της Ρώσικης Ιστορίας, οι οποίες είναι παρατεταγμένες σε άτακτη χρονολογική σειρα. Οι πρωταγωνιστές συναντούν σημαντίκα πρόσωπα και ζουν απο πρώτο χέρι, παρέα με τους θεατές, γεγονότα που σημάδεψαν την Ρώσια.

Η Ρώσικη Κιβωτός του Sokurov αποτελεί ένα φόρο τιμής στην Ρώσικη Ιστορία των τελευταίων 300 ετών. Θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του σύγχρονου κινηματογράφου και ένα από τα πιό κλασσικά παραδείγματα στην τεχνική του μονόπλανου (one-shot), καθως ολόκληρη η ταινία είναι γυρισμένη σε μία αδιάκοπη λήψη 87 λεπτών. Ξεφεύγοντας απο την πεπατημένη, ο Sokurov καταφέρνει με τις μεθόδους του να παρουσιάσει στους θεατές, σε πρώτο χρόνο, έναν ιστορικό και κινηματογραφικό «θησαυρό».

Η ταινία έχει κερδίσει πλήθος βραβείων όπως το Visions Award στο 2002 Toronto International Film Festival, το Βραβείο για την Καλύτερη Ξένη Ταινία το 2004 στο Argentine Film Critics Association και μία Αναφορά  Ξεχωριστής Ταινίας το 2003 στα San Francisco Film Critics Circle Awards, και είχε προταθεί για τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 2002, ενώ ο Sokurov είχε προταθεί για το Βραβείο Του Καλύτερου Σκηνοθέτη στα European Film Awards.