Η αφίσα της ταινίας Τα Σταφύλια της Οργής

Σκηνοθεσία: John Ford
Παίζουν: Henry Fonda, John Carradine
Διάρκεια: 129 λεπτά
Χώρος Προβολής: Κεντρική Σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας — 18/12/2014, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Τα «Σταφύλια της οργής», το αδιαμφισβήτητο αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του μπήκε στην τροχιά της κάμερας του Τζον Φορντ και πήρε τη θέση του ως μια από τις σπουδαιότερες ταινίες του Αμερικανικού Κινηματογράφου, αφηγούμενο την ιστορία των ταπεινών και καταφρονεμένων της Αμερικής στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης αμέσως μετά το μεγάλο κραχ του 1929.

Μια ταινία έκπληξη, δεδομένου ότι γυρίστηκε σε μια εποχή, που ούτε η κυβέρνηση, ούτε το Χόλυγουντ, ήθελαν ταινίες με «αριστερές» αποχρώσεις. Η εταιρία παραγωγής μάλιστα, γύρισε την ταινία με τον παραπλανητικό τίτλο «Λεωφόρος 66», το όνομα της κεντρικής λεωφόρου στις ΗΠΑ που οδηγεί στην Καλιφόρνια, επειδή το μυθιστόρημα θεωρούνταν επικίνδυνα ανατρεπτικό. Η τολμηρή σκηνοθετική ευφυΐα και η άκρως αντιεμπορική ατμόσφαιρα της ταινίας κατάφερε να διατηρήσει στον υπέρτατο βαθμό το προνόμιο της εντιμότητας στην απεικόνιση των πραγματικών συνθηκών, όπως περιγράφονται από τον Στάινμπεκ, παρόλο που ο σκηνοθέτης άλλαξε το τέλος δίνοντάς του μια πνοή αισιοδοξίας.

Τα σταφύλια της οργής προτάθηκαν για 7 βραβεία Όσκαρ και τιμήθηκαν με Όσκαρ Σκηνοθεσίας και Β’ Γυναικείου Ρόλου, ενώ στις 6 Μαΐου 1940 ο Τζον Στάινμπεκ κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ.

Η βραδιά αφιερώνεται στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Καλαμάτας, Παιδικό Χωριό SOS Ελλάδας.