Η αφίσα της ταινίας Στην Αυλή του Σχολείου

Σκηνοθεσία: Laura Wandel
Drama | K-13 | BE
Παίζουν: Maya Vanderbeque, Günter Duret, Lena Girard Voss
Διάρκεια: 114 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 22/03/2023, 21:00
Είσοδος: 5 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Υπάρχει κάτι πιο αθώο αλλά ταυτόχρονα τρομακτικό, από την πρώτη μέρα σε καινούριο σχολείο για ένα 7χρονο παιδί; Τυφλόμυγα και τιμωρίες, γέλιο και φόβος, η επίπονη και απαραίτητη ανάγκη του ανήκειν και η δύσκολη συνθήκη του σχολικού εκφοβισμού, μέσα από τα μάτια (και το ύψος) των παιδιών.

Όταν ο Αμπέλ πέφτει θύμα bullying από άλλα παιδιά, η Νορά σπεύδει να τον προστατεύσει. Όμως εκείνος της ζητά να μην πει τίποτα. Ανάμεσα στον κόσμο των ενηλίκων και σε αυτόν των παιδιών, η Νορά προσπαθεί να βρει τη θέση της.  Η μικρή Νορά δεν θέλει ν’ αποχωριστεί τον μπαμπά της στην αυλή του σχολείου. Τον αγκαλιάζει και κλαίει σιωπηλά. Η καθημερινότητα εκεί είναι δυσβάσταχτη, αλλά κανείς δεν το ξέρει. Ο αδελφός της, ο Αμπέλ, κάθε μέρα πέφτει θύμα των άλλων αγοριών της τάξης που τον βασανίζουν και τον εξευτελίζουν, ξανά και ξανά, χωρίς οι πολυάσχολοι, κουρασμένοι κι εκνευρισμένοι δάσκαλοι να το παρατηρούν. Η Νορά γνωρίζει, αλλά ο Αμπέλ την έχει ορκίσει να μην το πει στους «μεγάλους». Πόσο θ’ αντέξει το κοριτσάκι να μείνει σιωπηλό κάτω από ένα τόσο βαρύ φορτίο;

Η Λορά Γουαντέλ, διακεκριμένη ήδη από τη μικρού μήκους της, «Les corps étrangers» του 2014, γράφει και σκηνοθετεί μια ταινία για το bullying, βραβεύεται στο Ενα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών, κάνει το γύρο του κόσμου και υποβάλλεται από το Βέλγιο για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας. Η σκηνοθετική ματιά της είναι αφοπλιστική. Η κάμερα εστιάζει, σχεδόν πάντα και σχεδόν μόνο, στο πρόσωπο της Νορά. Η βία περνά κλεφτά από την περιφερειακή όραση. Ο,τι συμβαίνει στο σχολείο, συμβαίνει κυρίως εκτός κάμερας, με τον θεατή ν’ ακούει τη δράση και ν’ αντιλαμβάνεται τη φρίκη της στα εκφραστικά μάτια της Νορά (τι δώρο αυτή η ερμηνεία της μικρής Μάγια Βάντερμπεκ), στα χείλη της που πεισμώνουν ή τρεμοπαίζουν για να μην κλάψει. Η συναισθηματική ένταση κι η οργή αυξάνοντονται σταδιακά κι εκρηκτικά.

Κινηματογραφικά μοναδική ταινία που θέτει στο επίκεντρο την παιδική εμπειρία, στη δύσκολη συνθήκη του σχολικού εκφοβισμού. Διακρίθηκε με Βραβείο FIPRESCI Τμήματος “Ένα Κάποιο Βλέμμα” ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ 2021 και  Ειδικό Βραβείο για την Προώθηση της Ισότητας των Φύλων ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΑΡΑΓΙΕΒΟ 2021.