Η αφίσα της ταινίας Τα 400 Χτυπήματα

Σκηνοθεσία: François Truffaut
Παίζουν: Jean-Pierre Léaud, Albert Rémy
Διάρκεια: 99 λεπτά
Χώρος Προβολής: Κεντρική Σκηνή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας — 14/11/2013, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Truffaut τιμά την παράδοση του ιταλικού νεορεαλισμού, αφηγούμενη την ιστορία του 12χρονου Αντουάν, που εξαιτίας του ατίθασου χαρακτήρα του, οδηγείται προς μια εγκληματική ζωή.

Πρόκειται για ένα αριστούργημα με καρδιά μικρού παιδιού και μυαλό ενήλικα. Γυρισμένη με την ειλικρίνεια και την αθωότητα του ανθρώπου που ανακαλύπτει την ομορφιά και τις χαρές της κινηματογραφικής κάμερας. Ερασιτέχνες ηθοποιοί, φυσικά ντεκόρ, σκηνοθετική αμεσότητα και αυτοσχεδιαστική διάθεση αφήνουν πίσω τους μια ακαδημαϊκή αφηγηματική αγκύλωση δεκαετιών και με μια αφοπλιστική κινηματογραφική χειρονομία ενώνουν το σελιλοιντ με την καθαρή ποίηση και την πικρή αλήθεια. Μια ταινία που 54 χρόνια μετά, δεν έχασε τη δύναμη, τη φρεσκάδα και την ομορφιά της, μια ταινία που, εκτός των άλλων, κέρδισε βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβαλ Καννών και σύμφωνα με τον Γκοντάρ είναι  η πιο ελεύθερη ταινία στον κόσμο.

Μαζί με την ταινία θα προβληθεί το Epilog, το μικρού μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο του Τομ Τίκβερ (Τρέξε Λόλα Τρέξε, το Άρωμα)