Η αφίσα της ταινίας Τα Πουλιά

Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock
Drama, Horror, Mystery | K-13 | USA
Παίζουν: Rod Taylor, Tippi Hedren, Jessica Tandy
Διάρκεια: 119 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 25/01/2023, 21:00
Είσοδος: 5 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Δυναμική ξανθιά πρωτευουσιάνα αποφασίζει να διεκδικήσει έναν άντρα που συναντά σε pet shop του Σαν Φρανσίσκο και τον ακολουθεί στο επαρχιακό, παραθαλάσσιο σπίτι της μητέρας του στο Μοντέγκα Μπέι. Μόνο που η αλαζονική μοντέρνα γυναίκα που παίρνει μία τέτοια τολμηρή πρωτοβουλία δεν κάθεται καθόλου καλά στο ζύγισμα της μητριαρχικής φιγούρας της οικογένειας και η ατμόσφαιρα αρχίζει να σιγοβράζει. Ομως το ξέσπασμα δεν θα έρθει από τους ανθρώπους, αλλά από… τον ουρανό. Πουλιά θα γεμίσουν απειλητικά τα ηλεκτρικά σύρματα της περιοχής, ορδές τους θα σκοτεινιάσουν τον ορίζοντα και μεμονωμένα ή σε σμήνη θα ξεκινήσουν αιμοβόρικες επιθέσεις τρομοκρατώντας τους κατοίκους. Οι λόγοι, ακόμα και σήμερα, παραμένουν ανεξήγητοι.

Καμία εξήγηση δεν έδωσε ποτέ ο Αλφρεντ Χίτσκοκ για τα αίτια που έκαναν τα Πουλιά να εξεγερθούν ενάντια στην ανθρωπότητα. Αντιθέτως, μ’ ένα κλείσιμο του σαδιστικού του ματιού, δεν έβαλε καν την τυπική «The End» κάρτα στο τέλος της ταινίας. Γιατί το ξεκαθάρισμα λογαριασμών της φύσης με τον άνθρωπο δεν μπορεί να τελειώσει σε 119 λεπτά. Συνεχίζεται. Τον περιμένει έξω από την αίθουσα. Κανείς δεν είναι ασφαλής.

Μεταφέροντας για τρίτη φορά στην μεγάλη οθόνη μυθιστόρημα της Δάφνης ντε Μοριέ (μετά τα «Πανδοχείο της Τζαμάικα» το 1939 και «Ρεβέκκα» το 1940), ο Χίτσκοκ αποφασίζει να μη δώσει εύκολες απαντήσεις: Τα περιθώρια να ερμηνεύσεις «Τα Πουλιά» είναι αστείρευτα και, ενίοτε, μπορεί να είναι και υπερβολικά ή να ανήκουν στη σφαίρα της πιο αγριεμένης, υποκειμενικής φαντασίας (πρωτίστως της κριτικής και) του θεατή. Πέραν αυτών, ο μετρ έχει φροντίσει να προσφέρει ένα θέαμα που ξεπερνά πολλούς από τους τεχνικούς κανόνες της εποχής στον τομέα των οπτικών εφέ, στήνοντας, πάνω απ’ όλα, ακόμη ένα ύπουλο παιχνίδι ανάμεσα στο σασπένς και τη γνώση του κοινού που προηγείται των δρώμενων στην οθόνη, έτσι ώστε η αγωνία να σε οδηγεί στην άκρη του καθίσματος

Κάθε ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ στη μεγάλη οθόνη είναι μια εμπειρία που πρέπει να έχεις ζήσει, άσχετα από την αρχειακή και ιστορική σημασία του φιλμ. Και εδώ μιλάμε για την τελευταία σπουδαία δημιουργία του, που μπορεί να μην έχει ανάγκη ένα πρωτοκλασάτο καστ, γιατί οι αληθινοί πρωταγωνιστές του απλά… κρώζουν!