Η αφίσα της ταινίας Τα Τέρατα

Σκηνοθεσία: Tod Browning
Παίζουν: Wallace Ford, Leila Hyams
Διάρκεια: 64 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 09/02/2017, 23:45
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Το 1932, ο Tod Browning, μετά τη μεγάλη επιτυχία του με τον Δράκουλα, βασίζεται στο διήγημα του Τοντ Ρόμπινς «Spurs» και γυρίζει την ταινία FREAKS, επηρεασμένος από τα προσωπικά του βιώματα, μιας και περιόδευε σε τσίρκο από τα 16. Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα τσίρκο όπου τα περισσότερα μέλη του θιάσου έχουν γεννηθεί με κάποια σωματική παραμόρφωση.  

Η MGM, σε μια τολμηρή για τα χρονικά επιλογή της, χρηματοδότησε ένα φιλόδοξο σχέδιο. Μια παραγωγή που θα είχε ως πρωταγωνιστές της, αληθινά παραμορφωμένους ανθρώπους, μιας και την εποχή εκείνη ήταν πολύ της «μόδας» τα live shows με εκ γενετής εφιαλτικά εκθέματα, προκαλώντας ανεπανάληπτο σοκ. Από τις δοκιμαστικές προβολές φάνηκε ότι θα υπάρχει πρόβλημα και έτσι η MGM επέβαλε περικοπές και αλλαγή του τέλους, ώσπου η ταινία έφτασε τελικά να διαρκεί μόλις 64 λεπτά. Τα 30 λεπτά δεν σώζονται, η ταινία απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες και αποτέλεσε το τέλος της καριέρας του σκηνοθέτη.

Πρόκειται πραγματικά για μια ταινία εφιαλτικού ρεαλισμού, πολύ μπροστά από την εποχή της. Γυρίστηκε με πολλές δυσκολίες, έχει όμως μια καθηλωτική αυτούσια δύναμη που συνδυάζει το νοσηρό με το ρομαντικό. Ανέκαμψε στη δεκαετία του ΄50, στο πλαίσιο του ρεύματος των midnight movies και μετά από τόσες δεκαετίες, μπορεί επιτέλους να ειπωθεί ότι είναι ένα μεγαλοφυές αριστούργημα του είδους και μια αυθεντική ιστορία τρόμου. Παρά τη μικρή διάρκεια και το απλοϊκό της σενάριο, τα πάντα σε αυτή τη ταινία είναι πολύ μεγάλα για να χωράνε τον φόβο.

Από το 1994 η ταινία φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου με τον χαρακτηρισμό: πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά πολύτιμη.