Η αφίσα της ταινίας Η Θηλιά

Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock
Παίζουν: James Stewart, John Dall
Διάρκεια: 80 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 19/11/2015, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Δυο αξιοπρεπείς, κατά τα άλλα, νεαροί σκοτώνουν τον φίλο τους, γιατί τον θεωρούν ανάξιο να ζει, και καλούν το στενό του περιβάλλον σ’ ένα πάρτι. 

Η Θηλιά είναι άλλο ένα μάθημα ψυχολογίας από τον εξπέρ στο είδος σκηνοθέτη με θέμα αυτή τη φορά «τον αναίτιο φόνο», αλλά ταυτόχρονα κι ένα πρωτοποριακό σκηνοθετικό πείραμα του Χίτσκοκ. Είναι η πρώτη έγχρωμη ταινία του, η πλοκή εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο, οι σκηνές γυρίζονται με τη σειρά που τις βλέπουμε, είναι γυρισμένη εξ’ ολοκλήρου σε ένα διαμέρισμα με εξαίρεση το εναρκτήριο πλάνο και με διακριτικά αλλά σαφή ομοφυλοφιλικά υπονοούμενα. 

Η πρωτοπορία της έγκειται κυρίως στις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν. Κάθε λήψη διήρκεσε 10 περίπου λεπτά και κάθε σκηνή γυρίστηκε στο ίδιο κινηματογραφικό σετ. Οι τοίχοι του σετ στηρίζονταν σε ρόδες, οι οποίες μετακινούνταν κάθε φορά που χρειάζονταν να περάσει η κάμερα κι έπειτα τοποθετούνταν στην αρχική τους θέση. Η κίνηση της κάμερας ήταν προσεγμένη ώστε να μη χρειαστεί σχεδόν κανένα μοντάζ. Όταν η κάμερα απομακρυνόταν από τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών εστιαζόταν σε αντικείμενα του σετ, όπως σε ένα ρούχο ή σε ένα έπιπλο, προκειμένου να καμουφλαριστούν τα cuts.  Πίσω από το παράθυρο των σκηνικών στήθηκε το μεγαλύτερο κυκλικό πανόραμα σε κινηματογραφικό πλατό με τα ομοιώματα του Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ και του Κτιρίου Κράισλερ.

Σήμερα η Θηλιά θεωρείται η πιο τολμηρή ταινία του Χίτσκοκ.