η αφίσα της εκδήλωσης Το Εργαστήρι του Δρ. Καλιγκάρι

Σκηνοθεσία: Robert Wiene
Fantasy, Horror, Mystery | EL
Παίζουν: Werner Krauss, Conrad Veidt, Friedrich Feher
Διάρκεια: 76 λεπτά
Χώρος Προβολής: Μέγαρο Χορού Καλαμάτας | Studio — 09/07/2019

Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας
προβολή ταινίας με πρωτότυπη ζωντανή μουσική σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση ΦΑΡΙΣ του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας

Ένα από τα εικονικότερα αριστουργήματα στην ιστορία του σινεμά, «Το Εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι [Das Cabinet des Dr Caligari]» (1919) του Robert Wiene κατάφερε να ταράξει το κοινό της εποχής του και να αλλάξει την κατεύθυνση του σινεμά ως μορφή τέχνης. Όλα τα σκηνικά και η ατμόσφαιρα της ταινίας σχεδιάστηκαν ακολουθώντας μια ακραία εξπρεσιονιστική φόρμα και η ταινία θεωρείται δικαιωματικά ως η πλέον εξπρεσιονιστική ταινία του σινεμά της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

Στο τοπικό πανηγύρι μιας μικρής γερμανικής πόλης, ο υπνωτιστής Δρ. Καλιγκάρι παρουσιάζει στους περαστικούς τον υπνοβάτη Τσέζαρε, ο οποίος μπορεί δήθεν να προφητεύει το μέλλον κάθε ανθρώπου που τολμάει να τον ρωτήσει. Το βράδυ, ωστόσο, ο δόκτωρ ξυπνάει τον Τσέζαρε για να εκτελέσει τις διαβολικές εντολές του…

Η επιρροή της ταινίας στη μετέπειτα καλλιτεχνική δημιουργία είναι ανυπολόγιστη. Παρότι, ωστόσο, τα εφιαλτικά της σκηνικά και η βαριά δυσοίωνη ατμόσφαιρα ενέπνευσαν άμεσα άλλους δημιουργούς και κεντρικά ρεύματα του σινεμά (ταινίες τρόμου, νουάρ, γκόθικ κτλ.), η σκοτεινή αυτή ιστορία παραμένει ανατριχιαστική όσο λίγες.

Σκηνοθεσία: Robert Wiene
Ιστορία: Carl Mayer, Hans Janowitz
Φωτογραφία: Willy Hameister
Σχεδιασμός πασραγωγής: Hermann Warm, Walter Reimann, Walter Röhrig
Κοστούμια: Walter Reimann
Παραγωγοί: Erich Pommer, Rudolf Meinert
Δρ. Καλιγκάρι: Werner Krauss
Τσέζαρε: Conrad Veidt
Φράνσις: Friedrich Fehér
Τζέην Όλσεν: Lil Dagover
Άλαν: Hans Heinrich von Twardowski
Δρ. Όλσεν: Rudolf Lettinger
Εγκληματίας: Rudolf Klein-Rogge
Ηλικιωμένος: Hans Lanser-Rudolf
Νεαρός γιατρός: Henri Peters-Arnolds
Δολοφόνος: Ludwig Rex
Αγρότισσα: Elsa Wagner

Η πρωτότυπη μουσική του Αρίωνα Γυφτάκη θα μιμηθεί μέσα από την αρμονία, τον ρυθμό, καθώς και τον αυτοσχεδιασμό τις έντονες γραμμές και γωνίες των εξπρεσιονιστών. Με επιρροές από μουσικούς όπως οι Steve Lacy,Thelonious Monk, Charles Mingus, Sam Rivers, Albert Ayler και Alban Berg, θα ακολουθήσει τη γωνιώδη, εξωστρεφή, μυστήρια και μελαγχολική αισθητική του φιλμ.

Gabriele Milozzi: άλτο και σοπράνο σαξόφωνο
Τζώρτζης Τσιρόπουλος: τενόρο σαξόφωνο
Ηλίας Καρκαβέλιας: κοντραμπάσο
Αρίωνας Γυφτάκης: κοντραμπάσο
Αναστάσης Γούλιαρης: τύμπανα