Η αφίσα της ταινίας Το Φάντασμα της Ελευθερίας

Σκηνοθεσία: Luis Buñuel
Παίζουν: Jean-Claude Brialy, Adolfo Celi, Michel Piccoli
Διάρκεια: 104 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 05/03/2015, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Το Φάντασμα της Ελευθερίας είναι ένα σουρεαλιστικό «διαμάντι», η πιο αντισυμβατική ταινία του Luis Bunuel που ξεπετιέται τρομαχτικό και ταυτόχρονα κωμικό, μέσα από τον πίνακα του Γκόγια «Οι τουφεκισμοί της 3ης Μαΐου», που ανοίγει την ταινία, για να μετατραπεί αμέσως σε «ζωντανό» κινηματογραφικό πλάνο. 

Μία σειρά φαινομενικά ασύνδετων επεισοδίων από την εποχή του Ναπολέοντα μέχρι και τις μέρες που γυρίστηκε η ταινία (1974) αποτελούν την τέλεια αφορμή για να ‘οργιάσει’ ο Ισπανός μάστορας του σουρεαλισμού. Μέσα από την ασύνδετη αφήγηση και τον παραλογισμό, ερευνά όλα όσα τον απασχολούν: εκκλησία, αστική συμβατικότητα, έμφυτες καταπιεσμένες ορμές, στρατός, εξουσία, δικαιοσύνη, αλλά και πώς όλα αυτά αποτελούν ένα είδος πλασματικής ελευθερίας, η οποία καταπιέζει την πραγματική φύση των ανθρώπων. 

Η υπόθεση δεν έχει σημαντικό ρόλο και καμία ιστορία δεν ολοκληρώνεται. Τα γεγονότα που παρακολουθούμε δεν έχουν λογική, είναι εξωφρενικά, γκροτέσκα και κωμικά, αλλά παρουσιάζονται με μεγάλη φυσικότητα, χωρίς να σχολιάζονται ποτέ. Η εικόνα είναι αυτή που έχει σημασία. Αυτή είναι και η ομορφιά της ταινίας: οι εικόνες είναι εκεί και απλώς υπάρχουν, ανοιχτές σε πολλές και διαφορετικές αναγνώσεις.