Η αφίσα της ταινίας Το Σουτιέν

Σκηνοθεσία: Veit Helmer
Comedy, Drama | GER
Παίζουν: Predrag ‘Miki’ Manojlovic, Denis Lavant, Paz Vega
Διάρκεια: 97 λεπτά
Χώρος Προβολής: Café Cine (Δυτική Παραλία Καλαμάτας) — 18/07/2019, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Ο Νουρλάν, μηχανοδηγός σε σιδηροδρομική εταιρεία, βρίσκει την τελευταία ημέρα προτού συνταξιοδοτηθεί ένα γαλάζιο σουτιέν καρφωμένο στο παρμπρίζ του τρένου. Κρατώντας το δαντελωτό εσώρουχο στο χέρι, ξεκινάει μια απίθανη προσπάθεια ανεύρεσης της Αζέρας «Σταχτοπούτας» στην οποία ανήκει. 

Ο Γερμανός σκηνοθέτης Βέιτ Χέλμερ, έχει δείξει την προτίμησή του σε ένα σινεμά που χάνει κάτι από τη μαγεία του όταν σε αυτό μπαίνει δυναμικά ο λόγος. Αποφασίζοντας κι εδώ να τον παραβλέψει, επενδύει στους φυσικούς ήχους αλλά και στα βλέμματα των χαρακτήρων του, που προδίδουν τα συναισθήματά τους. Για τον Χέλμερ οι λέξεις περισσεύουν και η οθόνη κατακλύζεται από μουσικές και ήχους, λυρισμό και ποίηση. Ο ηχητικός σχεδιασμός και η καίρια μουσική επένδυση του Σιρίλ Μοράν βυθίζουν το θεατή στην ατμόσφαιρά της ταινίας, πολύ πιο λειτουργικά από τα οποιαδήποτε λόγια. Συνδράμει σ’ αυτό, άλλωστε, και η ευγενική παρουσία του πάλαι ποτέ πρωταγωνιστή του Εμίρ Κουστουρίτσα, Μίκι Μανόλοβιτς, ο οποίος δίνει με το θλιμμένο βλέμμα του μια γήινη και ανθρώπινη διάσταση στο ρόλο του Νουρλάν.

Το «Σουτιέν», παρά τον γαργαλιστικό τίτλο του, δεν είναι σεξοκωμωδία, δεν έχει αποκαλυπτικό γυμνό, ούτε πικάντικές σκηνές. Αντιθέτως είναι ένα παραμύθι, μια αντίστροφη ανάγνωση της Σταχτοπούτας, στην οποία το γυναικείο εσώρουχο αντικαθιστά το γοβάκι!