Η αφίσα της ταινίας Ουγκέτσου Μονογκατάρι

Σκηνοθεσία: Kenji Mizoguchi
Παίζουν: Masayuki Mori, Machiko Kyô
Διάρκεια: 96 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 19/03/2015, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

«Ουγκέτσου Μονογκατάρι» στα Ιαπωνικά σημαίνει, το χλωμό πρόσωπο της σελήνης μετά τη βροχή. Η ιστορία βασίζεται σε έναν λαϊκό μύθο και εκτυλίσσεται στα ταραγμένα χρόνια των εμφυλίων πολέμων Όνιν, στα μέσα του 15ου αιώνα και τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία επικεντρώνοντας στη ζωή δύο ζευγαριών. 

Ένας αγγειοπλάστης και ο γαμπρός του εγκαταλείπουν την ταπεινή ζωή του χωριού για να πραγματώσουν τα φιλόδοξα σχέδιά τους στην πόλη. Ο Γκεντζούρο ονειρεύεται δόξα και πλούτη, ενώ ο αδερφός του Τομπέι θέλει να γίνει ένδοξος σαμουράι. Αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν στην πόλη, χωρίς τις οικογένειές τους, για να πουλήσουν την πραμάτεια τους. Όταν τελικά φτάσουν εκεί και βρεθούν κοντά στην πραγμάτωση των στόχων τους, ο πρώτος θα πέσει θύμα της γοητείας ενός φαντάσματος κι ο τελευταίος θα ανακαλύψει ότι η γυναίκα του έχει γίνει πόρνη. Οι δύο άντρες θα ανακαλύψουν έναν σκληρό και άκαρδο κόσμο.

Βασισμένο σε δύο διηγήματα του Ακινάρι Ουέντα από την ομότιτλη συλλογή , το «Ουγκέτσου Μονογκατάρι» βραβεύτηκε εν έτει 1953 με το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, καθώς και με τον Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας και αποτελεί  μια από τις 10 καλύτερες ταινίες και εξέχον έργο του Ιαπωνικού κινηματογράφου.