Η αφίσα της ταινίας Zelig

Σκηνοθεσία: Woody Allen
Παίζουν: Woody Allen, Mia Farrow
Διάρκεια: 79 λεπτά
Χώρος Προβολής: Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας — 14/01/2016, 21:30
Είσοδος: 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Το Ζελιγκ είναι ένα ασπρόμαυρο ψευδοντοκιμαντέρ (mockumentary) που αφηγείται την ζωή του Leonard Zelig (Woody Allen), ενός αλλόκοτου ανθρώπου που είχε την ικανότητα να μετατρέπει τον χαρακτήρα του ανάλογα με τα άτομα που τον περιβάλλουν, ένα είδος ανθρώπου–χαμαιλέων. Αμέσως γίνεται διάσημος και προκαλεί το ενδιαφέρον της ψυχιατρικής κοινότητας, ανάμεσα των οποίων και η Δρ. Eudora Fletcher (Mia Farrow).

Η ιστορία διαδραματίζεται την περίοδο 1920-1930, οπου ο Ζελιγκ, χρησιμοποιώντας την μοναδική του ιδιότητα, μπλέκει σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές γέλιου. 

Χρησιμοποιώντας υλικό απο τα μέσα εκείνης της περιόδου, κάμερες και τραγούδια της εποχής, αλλά και σύγχρονα μέσα, ο Allen καταφέρνει να ενσωματώσει την ιστορία του στην πραγματικότητα. Χρησιμοποιώντας εμφανίσεις απο ιστορικά πρόσωπα, καθώς και συνεντεύξεις με σύγχρονους ακαδημαικούς, καταφέρνει να παρουσιάσει το φαινόμενο Ζελιγκ σαν κάτι υπαρκτό και όχι φανταστικό. 

Το Ζελιγκ είχε αναδειχθεί ως η Καλύτερη Ταινία στο Φεστιβάλ της Βενετίας καθώς και στα Bodil Awards της Δάνιας. Επίσης, ήταν υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Κινηματογραφίας και Καλύτερων Κοστουμιών, καθώς και για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Ηθοποιού για τον Allen.