Σκηνοθεσία: Emir Kusturica
Comedy, Romance | 13+ | SER
Παίζουν: Slavko Stimac, Natasa Tapuskovic, Vesna Trivalic
Διάρκεια: 155 λεπτά
Χώρος Προβολής: Vista Marina, Σαλαμίνος 8, Μαρίνα Καλαμάτας — 01/08/2024, 21:30
Είσοδος γενική 5 ευρώ, είσοδος 3 ευρώ για ανέργους, φοιτητές και πολύτεκνους, ελεύθερη κάτω των 18

Ο Luka είναι ένας σαραντάρης μηχανικός της σιδηροδρομικής εταιρίας, στη Βοσνία του 1992 που είναι έτοιμη για τον πόλεμο. Παρόλα αυτά, ο Luka συνεχίζει τη ζωή του με κανονικούς ρυθμούς αποφασίζοντας να υλοποιήσει το όνειρο ζωής του: Την κατασκευή ενός τρένου για λούνα-παρκ στο χωριό του, με την πίστη πως θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους τουρίστες. Συμπαραστάτες στο τόλμημά του αυτό έχει τη γυναίκα του και τον 18χρονο γιο του. Η ζωή, όμως όλων θα αλλάξει άρδην, μόλις η γυναίκα του το σκάσει με έναν μουσικό και ο γιος του κληθεί να υπηρετήσει στον στρατό.

Ο μεγάλος auteur του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο «δικός μας» παγκόσμιος-βαλκάνιος Κουστουρίτσα συνεχίζει να μαγεύει τον θεατή με τον πασίγνωστο δημιουργικό του οίστρο. Η χαρμολύπη, ο κλαυσίγελος, η πολιτική, ο έρωτας και ο πόλεμος με τη γνωστή συνοδεία της όσο πιο προσήκουσας μουσικής υπόκρουσης κάνουν την εμφάνισή τους και καθιστούν με μαεστρία  όποιον παρακολουθεί την ταινία συμμέτοχο της «βαλκανικής τρέλας» κι ενός κινηματογραφικού σύμπαντος απολύτως sui generis.

Η ταινία απέσπασε υποψηφιότητες σε πολλά φεστιβάλ ανά την υφήλιο, κερδίζοντας στις Κάννες το βραβείο του εθνικού εκπαιδευτικού συστήματος καθώς και το βραβείο Σεζάρ για την καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία του 2005