Αφίσα της ταινίας Τριάντα Εννέα Σκαλοπάτια

Crime, History, Mystery | K-12 | 1979 | UK | 98΄
Σκηνοθεσία: Don Sharp
σενάριο: Michael Robson (screenplay), John Buchan (novel)
παίζουν: Robert Powell, David Warner, Eric Porter

Λονδίνο, Αγγλία. 1914. Λίγο πριν το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ευρώπη είναι ένα καζάνι που βράζει, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που γνωρίζει ο μέσος πολίτης. Όταν ανακαλύπτει ένα μυστικό σχέδιο για τη δολοφονία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καρολίδη (που πρόκειται επί της ουσίας για τον Ελευθέριο Βενιζέλο), από Γερμανούς κατασκόπους, ένας παροπλισμένος πράκτορας καταφεύγει στον Ρίτσαρντ Χάνεϊ (Robert Powell), που μένει στο ίδιο κτίριο. Ο τελευταίος δεν πιστεύει λέξη από τον τρομαγμένο γέρο, αλλά όταν αυτός δολοφονείται μπροστά στα μάτια του, θα ξεκινήσει ένα απρόσμενο κυνηγητό για τον Χάνεϊ, τόσο από τους Γερμανούς πράκτορες όσο και από τις Βρετανικές Αρχές, που τον θεωρούν υπεύθυνο για το φόνο και δεν πρόκειται με τίποτα να πιστέψουν τι συμβαίνει στ’ αλήθεια…

Μπορεί η ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ από το 1939 να είναι η πιό γνωστή διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος του Τζον Μπιούκαν, όμως η ταινία του Don Sharp με τον Robert Powell (“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ”) είναι μακράν η πιό ατμοσφαιρική, αγωνιώδης και πιστή στο βιβλίο από όλες τις μεταφορές του δημοφιλούς έργου. 

Στη βάση του είναι ένα πολύ καλό κατασκοπευτικό θρίλερ καταδίωξης σε ιστορικό πλαίσιο και με ελληνικό ενδιαφέρον, αλλά είναι η ερμηνεία του Powell και οι εξαιρετικές σκηνές δράσης (μία εκ των οποίων βρίσκει τον ήρωα να κρέμεται από τους δείκτες του “Μπιγκ Μπεν”) που ανυψώνει το έργο σε μια πραγματικά αξιομνημόνευτη ταινία.

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη από την Πέμπτη 04/02 μέχρι και την Κυριακή 07/02 .

08 ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ – Τα Τριάντα Εννέα Σκαλοπάτια