Σε τρείς μέρες, περίπου 1000 παιδιά με τους γονείς τους, βρέθηκαν στο Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, παρακολουθώντας 72 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, προβολές με live μουσική, συζητήσεις, έναν μοναδικό Διαγωνισμό με στόχο μια καλή πράξη, ένα Εργαστήρι κατασκευής φιλμ, και μια συναυλία με υπέροχα τραγούδια εκτός των άλλων. 

Σκοπός του Φεστιβάλ μας ήταν η ψυχαγωγία και η διάπλαση των παιδιών μας και η ανάδειξη της αξίας του κινηματογράφου ως σημαντικού στοιχείου για την ενίσχυση της κοινωνικοποίησής τους και της ενσυναίσθησής τους. Στόχος μας ήταν να ανοίξουμε μια συζήτηση για θέματα όπως τα δικαιώματα των παιδιών, η διαφορετικότητα, ο σεβασμός στην ετερότητα, η ανοχή, η δύναμη των κοριτσιών, οι κοινωνικές και πολιτισμικές διαφορές και οι οικογενειακές σχέσεις.

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στην Εκπαιδευτική Ζώνη του Φεστιβάλ οι τάξεις Ε’ και Στ’ Δημοτικού των Δημοτικών Σχολείων επισκέφτηκαν τις προβολές μας συνοδεία εκπαιδευτικών, ερχόμενα σε επαφή με μια ενότητα ταινιών με τίτλο Η ΦΩΝΗ ΜΟΥ που τα προκαλούσε να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους και να διαμορφώσουν την δική τους φωνή κα αυτοπεποίθηση.

Η δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ, το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, ξεκινησε με ειδικές προβολές για την προσχολική ηλικία και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, με φυσικούς ήχους και μεταγλωττισμένες ταινίες, θέλοντας να εξάψει την φαντασία και παρατηρητικότητα των παιδιών για το περιβάλλον τους και συνεχίστηκε με προβολές για μεγαλύτερες ηλικίες, με το καταπληκτικό ντοκιμαντέρ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΧΩΡΙΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, την ταινία ΘΑΥΜΑΤΟΠΟΙΟΣ που σκόρπισε λίγο από την μαγεία του ΖΑΚ ΤΑΤΙ και την ενότητα ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ που εγκαινίασε με τον πρόλογό της η κα. Παναγιώτα Μηλίτση, κοινωνική λειτουργό, συντονίστρια Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας Καλαμάτας – Παιδικά Χωριά SOS.

Παράλληλα το Κινηματογραφικό Εργαστήρι δούλευε με τα παιδιά με την καθοδήγηση του Γιώργου Λουριδά και του Παντελή Φλωρόπουλου, δημιουργώντας την δική τους ταινία.

Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ που ακολουθησε με την ομιλία της ψυχολόγου-αθλητικής ψυχολόγου κας. Ντιμελένα Δούρου έκανε μεγάλη εντύπωση στο κοινό, που παρέμεινε κρατώντας την αγωνία του για τον Διαγωνισμό Βίντεο που καθήλωσε το κοινό με αγωνία.  

Το Βραβείο της Λέσχης για το καλύτερα κινηματογραφημένο βίντεο απονεμήθηκε στον Γιώργο Κουρή και την ομάδα Youth Dream Makers  ( για την καταπληκτική δουλειά τους.

Το Βραβείο Κοινού του Διαγωνισμού Βίντεο απονεμήθηκε στο 8ο Δημοτικό Σχολείο για την δουλειά που έκαναν στην Ε’ και Στ’ τάξη με τον συντονιστή κ. Νείλο Παππα

Τα παιδιά δημιούργησαν με αστείρευτη φαντασία κι αγάπη ταινίες μικρού μήκους με πρωτότυπη μουσική, όπου αντλώντας έμπνευση από το φυσικό περιβάλλον, τα αδέσποτα ζώα, τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και γενικότερα τους αδύναμους συνανθρώπους μας ανέδειξαν καλές πράξεις κι έδωσαν λαμπρό παράδειγμα σε όλους εμάς. 

Την βραδιά του Σαββάτου έκλεισαν μουσικα ο Νίκος Χριστόπουλος και η μπάντα Polite Blue που με μοναδικό τρόπο έπαιξαν πρωτότυπες συνθέσεις και διασκευές.

Η Κυριακή 12 Φεβρουαρίου ανηκε και πάλι στις προσχολικές ηλικίες που εντυπωσιάστηκαν με τα φιλμάκια της ενότητας ΜΙΚΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ και ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ μέχρι η καθηλωτική μουσική της moving band και του Στάθη Γυφτάκη να μας μαγέψει ξανά, ντύνοντας ηχητικά τις κωμικές περιπέτειες του Μπάστερ Κίτον.

Το απόγευμα της Κυριακής, η δημιουργός Στέλλα Σερέφογλου, επισκέφτηκε την πόλη μας, φέρνοντας στις αποσκευές της τρείς ξεχωριστές ταινίες μικρού μήκους με πρωταγωνιστές νέους στο ξέφωτο της απότομης ενηλικίωσης, αφήνοντας εντυπωσιακούς προβληματισμούς.

Το Φεστιβάλ σφραγίστηκε με την εισήγηση της κας. Φωτεινής Βλαχοπουλιώτη, κοινωνική ανθρωπολόγο, επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας, στα 400 ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ του Τρυφώ, στο αριστουργηματικό κινηματογραφικό ντεμπούτο που ισορροπεί στην νεανική παραβατικότητα και την παιδική αθωότητα, διαχρονικό όσο ποτέ, έτοιμο να αγγίξει θεατή κάθε ηλικίας, κλείνοντας την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ.

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ //

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού του Φεστιβάλ: 

  • Τον Δήμο Καλαμάτας και την ΦΑΡΙΣ που με ενθουσιασμό αγκάλιασαν την προσπάθεια, 
  • Τους Φορείς:  Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα, Νορβηγικό Ινστιτούτο ΚινηματογράφουAthens International Childrens Film FestivalPsaroloco Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ ΚινηματογράφουΚέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας που συνέδραμαν με την συνεργασία τους.
  • Τους Χορηγούς BrainobrainBodega 
  • Την ΕΡΤ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ για την στήριξη
  • Τους προσκεκλημένους μας: τον σκηνοθέτη και δημιουργό Γιώργο Λουριδά (Angelicus Enkephallus), τον συγγραφέα Παντελή Φλωρόπουλο, την δημιουργό Στέλλα Σερέφογλου (StellaSerefoglou), τον τραγουδιστή Νίκο Χριστόπουλο (Νίκος Χριστόπουλος), την μπάντα Polite Blue (Μάριος Γλυτσός, Ανδρέας Τσουβαλάς και τον Χρήστος Τσαπέλας), τον Στάθη Γυφτάκη, καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας με την moving band του, την Τζίνα Πετροπούλου και την Σοφία Πουλουπάτη από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. 
  • Τους ομιλητές μας: Ντιμελένα Δούρου Ψυχολόγος – Αθλητικός Ψυχολόγος, MSc, Παναγιώτα Μηλίτση, κοινωνική λειτουργό, συντονίστρια Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας Καλαμάτας – Παιδικά Χωριά SOS και Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη, κοινωνική ανθρωπολόγο, επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΕΠΕΠΨΥ.Μεσσηνίας
  • Την γραφίστρια Παυλίνα Βούρτσου για την οπτική ταυτότητα και τα γραφιστικά
  • Τον προγραμματιστή Θοδωρή Μάλλωση για το site του φεστιβάλ
  • Την φωτογράφο Αρέτα Κατσούλα για την φωτογραφική κάλυψη των εκδηλώσεων
  • Το Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καλαμάτας είναι μια συνδιοργάνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμάτας και της Filmhouse/Νεας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ //

Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας είναι μια αστική μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία που στόχο έχει την προαγωγή του κινηματογράφου.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεµόνων του Δήµου Καλαµάτας αποτελεί το ανώτατο όργανο των Συλλόγων Γονέων των Σχολείων του Δήµου που στοχεύει στην ακόµη στενότερη συνεργασία µεταξύ όλων των µελών της σχολικής κοινότητας και στη δυναµικότερη διεκδίκηση αυτών που οφείλουµε στα παιδιά µας

Σας ευχαριστούμε όλους για τη στήριξη.
Και του χρόνου!

https://www.filmhouse.gr/kalyff/
#kalyff

Απολογισμός 1ου Παιδικού και Εφηβικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καλαμάτας