Αφίσα της ταινίας Όλιβερ Τουίστ

Drama | K-10 | 1948 | UK | 132΄
Σκηνοθεσία: David Lean
Σενάριο: Charles Dickens (by), David Lean (screen play)
Παίζουν:  Robert Newton, Alec Guinness, Kay Walsh

Ο Όλιβερ Τουίστ είναι ένα εννιάχρονο αγόρι που δε γνώρισε ποτέ γονείς και μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο. Στο ορφανοτροφείο αναγκάζεται να υποστεί τη σκληρότητα του επιστάτη, κύριου Μπαμπλ, όταν βρίσκει το θάρρος να ζητήσει περισσότερο χυλό. Ο Μπαμπλ το διώχνει από το ορφανοτροφείο και τον στέλνει να βοηθήσει το ζεύγος Σόουμπερι στο γραφείο τελετών τους. Εκεί βιώνει πάλι την κακομεταχείριση και το σκάει με προορισμό το Λονδίνο που θα ζήσει μια μεγάλη περιπέτεια, ενώ παράλληλα ένα μεγάλο μυστικό αποκαλύπτεται.

Η ταινία Όλιβερ Τουίστ (αγγλ. Oliver Twist) είναι δράμα παραγωγής 1948 σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λιν. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κάρολου Ντίκενς, το οποίο διασκεύασαν για τη μεγάλη οθόνη ο ίδιος ο Λιν σε συνεργασία με το Στάνλεϊ Χέινς. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Άλεκ Γκίνες στο ρόλο του Φέιγκιν, Ρόμπερτ Νιούτον στο ρόλο του Μπιλ Σάικς, Κέι Γουολς στο ρόλο της Νανσι, Άντονι Νιούλι στο ρόλο του Ντοντζ και ο Τζον Χάουαρντ Ντέιβις στο ρόλο του Όλιβερ.Η ταινία ακολούθησε την επιτυχημένη μεταφορά του μυθιστορήματος του Ντίκενς Μεγάλες Προσδοκίες, το οποίο ο Λιν σκηνοθέτησε δύο χρόνια νωρίτερα.

Η ταινία προβλήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Τόσο το κοινό όσο κι οι κριτικοί αποθέωσαν τον Άλεκ Γκίνες, ο οποίος με τη βοήθεια του μακιγιάζ, της προσθετικής μύτης και του μεγάλου ταλέντου του κατάφερε να υποδυθεί τον Εβραίο Φέιγκιν με μεγαλειώδη τρόπο. Παρόλα αυτά η απεικόνιση του Φέιγκιν από τον Γκίνες κρίθηκε ως αντισημιτική από το αμερικάνικο κράτος, όπου απαγορεύτηκε η προβολή της μέχρι το 1951. Η έκδοση της ταινίας που προβλήθηκε το 1951 στις Η.Π.Α. είχε υποστεί περικοπές στο μοντάζ που αφορούσαν το ρόλο του Φέιγκιν. Η προβολή της ταινίας απαγορεύτηκε επίσης από το Ισραήλ κι από την Αίγυπτο.

Το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την ταινία στη λίστα με τις 100 καλύτερες όλων των εποχών.

Η ταινία θα είναι διαθέσιμη για τις επόμενες τέσσερις ημέρες από την Πέμπτη έως και την Κυριακή 17/01

03 ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ – Όλιβερ Τουίστ